Water Factory / Andrew Simpson Architects

nowoczesna-STODOLA_Water-Factory_Andrew-Simpson-Architects_09

Ten projekt miał sprostać kilku zamierzeniom. Miał być domem rodzinnym z dużą przestrzenią, którą cechuje elastyczność i łatwość do ewentualnych adaptacji.

Fabryka Wody, bo tak nazwano ten projekt, przestała być magazynem przemysłowym z końca XIX wieku, choć zachowała swe znaczenie historyczne oraz dziedzictwo. Budynek pełnił kiedyś wszelakie funkcje. Była w nim fabryka dżemów, fabryka wody gazowanej, a później także agencja reklamowa i inżynieryjna firma konsultingowa.

Ten projekt dotyczył głównie wnętrza: dwupiętrowy budynek ma wyznaczone granice oraz dodatkowe ograniczenia związane z jego istotną wartością historyczną, która w dużym stopniu narzucała jego wygląd zewnętrzny.

Aby odpowiedzieć na wielorakie potrzeby dużej rodziny, projekt został zapoczątkowany jako zbiór przestrzeni istniejących w szerszej ramie jednego budynku. Plan parteru został podzielony na dwie części i połączony jest wewnętrznie tworząc dwa sąsiednie mieszkania, które mają dwa osobne wejścia od ulicy głównej dla różnych członków rodziny.

Aby wprowadzić do niezbyt dobrze ułożonego wnętrza nieco światła i naturalnej wentylacji, wprowadzono sporą liczbę okien dachowych i otwieranych świetlików od strony północnej i południowej płaszczyzny dachu.  Sypialnię, łazienkę i pralnię oddziela od siebie seria przesuwnych i otwieranych pionowych paneli. Przestrzenie, które w domu są zwykle wyizolowane, tu tworzą wrażenie prowizoryczne, sugerując, że można je przekształcić w bardziej otwartą przestrzeń lub wykorzystać w celach bardziej prywatnych.

Geometria sufitu przecina się z oryginalnymi belkami dachowymi, które istniały w dawnym magazynie, a teraz zyskały nowy charakter. Różne przestrzenie tworzą abstrakcyjną iluzję zamknięcia kilku różnych domów w jednej dużej przestrzeni.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Andrew Simpson Architects

Foto: Shannon McGrath

Tekst: nowoczesna STODOŁA