Warburg House / Bioi

nowoczesna-STODOLA_Warburg-House_bioi_01

Ten niewielki, nowoczesny domek, stworzony przez studio Bioi z Calgary, powstał na farmie w miejscowości Warburg w kanadyjskiej prowincji Alberta. Dom powstał w miejscu istniejącego tu wcześniej budynku, który nie wystarczał już właścicielom. Klienci poprosili o stworzenie nowoczesnego siedliska przy dość okrojonym budżecie.
Firma Bioi powstała w 2011 roku, a na jej czele stoją Jordan Allen i Ryan Trefz. To przedsiębiorstwo wielozadaniowe, które podejmuje się różnych projektów i może odpowiadać nie tylko za projektowanie, ale też za samą budowę. W tym przypadku miała powstać funkcjonalna przestrzeń, która sprosta potrzebom zarówno właścicieli, jak i ich gospodarstwa.
Nowy dom musiał zmieścić się w niedużym budżecie i musiał być na tyle trwały, by przetrwać wiele lat użytkowania. Dlatego projektanci musieli znaleźć równowagę między niskimi kosztami, materiałami i ich jakością oraz samym wykorzystaniem przestrzeni.
Nowoczesne i proste wykończenie budynku z zewnątrz kontrastuje nieco z tym, co sobie wyobrażamy myśląc o budynku na farmie. Jednak prosta forma i niewielki rozmiar pozwoliły w tym przypadku nie zdominować otaczającej dom przestrzeni, sytuując go w zacisznym miejscu pomiędzy drzewami.
Wnętrze również odzwierciedla prostotę widzianą z zewnątrz. Wszystkie funkcjonalne przestrzenie domu skupiają się wokół centralnie umieszczonej konstrukcji z drewna: „Wnętrze domu jest określone przez prostą drewnianą strukturę, która mieści kluczowe funkcje domu.” Na jednym końcu znajduje się kuchnia, a na drugim szafy. W środku, pomiędzy dwoma przestrzeniami, znalazła się łazienka i miejsce na pranie.
Przestrzeń na górze konstrukcji może być wykorzystywane jako dodatkowe schowki. Z obu stron domu stworzono drewniane tarasy, które są świetnym miejscem do odpoczynku i podziwiania widoków.
Od projektantów: „Mały taras od wschodu służy jako miejsce ucieczki od codzienności, z widokiem na łąkę.”
Obok domu stoi mała drewniana, stara chatka, która po ociepleniu również może służyć jako dodatkowe pomieszczenie.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Bioi
Zdjęcia: Alison Andersen
Tekst: nowoczesna STODOŁA