Walnut tree, house and a terrace / Tomislav Soldo

nowoczesna-STODOLA-Walnut-tree-house-and-a-terrace-Tomislav-Soldo-01

Geneza tego chorwackiego domu ma szczególny charakter. Proces tworzenia i projektowania był w tym przypadku odwrócony, choć pożądany, a pierwsze i najważniejsze miejsce w tym procesie zajęła sama przyroda.

Początkowo, zanim pojawiło się cokolwiek na tej działce, stało tu tylko drzewo orzecha włoskiego, które dawało naturalny i niezwykle przyjemny cień, tworząc w ten sposób pierwszą przestrzeń zewnętrzną dla przyszłych mieszkańców. Z czasem wokół drzewa powstał taras, aż w końcu pojawił się pomysł zbudowania tu domu.

Pochyły teren z panoramicznym widokiem na pobliski las oraz oddalone góry wraz z umiejscowieniem istniejącego już tarasu stały się rozstrzygającymi elementami w procesie projektowania tego budynku. Nie istniała potrzeba flirtowania, czy nawiązywania do istniejącej już wcześniej architektury w otoczeniu, ponieważ w pobliżu nie ma żadnych budynków. Chodziło po prostu o to, by stworzyć dom na wzgórzu z dużym tarasem. Jedynymi rzucającymi się w oczy funkcjonalnymi elementami z regionu, jakie wprowadzono do projektu, stały się dwuspadowy dach, zastosowanie drewna na elewacji i kompaktowy projekt wnętrza.

Dom ma powierzchnię 100 m2. Poziom piwnicy to niewielka przestrzeń na przechowywanie różnych rzeczy. Parter mieści salon z otwartą kuchnią oraz łazienkę, a na antresoli powstała przestrzeń do spania.

Architekci chcieli uzyskać wrażenie płynnego przenikania się przestrzeni zarówno we wnętrzu, jak i w przypadku połączenia wnętrza z otoczeniem. Stąd połączenie rejonu kuchni wewnętrznej z letnią kuchnią na zewnątrz oraz z tarasem, a także stworzenie otwartego planu w środku domu. Zgodnie z takimi założeniami, cały dom jest postrzegany jako jeden element, który w dużym stopniu nawiązuje do otaczającej go przyrody. Przestrzenie łazienki i kuchni tworzą jakby mniejsze, kompaktowe „pudełka” postawione w środku większego elementu.

Poza betonowymi fundamentami i piwnicą, cały dom został zbudowany z bloczków betonu komórkowego, co znacznie przyspieszyło proces budowy w takiej lokalizacji. Ściany zewnętrzne o grubości 30 cm, wykonane również z bloczków z betonu komórkowego, spełniały wszystkie wymogi i nie wymagały dodatkowego ocieplenia. Odpowiednia wydajność termiczna, która zapobiega przegrzaniu w lecie i wychładzaniu w zimie została dodatkowo zwiększona przez wentylowaną elewację wykonaną z syberyjskiego modrzewia, zakonserwowanego dwiema warstwami czarnego dziegcia.

Czarna, monolityczna bryła domu, jaka widoczna jest za dnia, zmienia się wieczorem, kiedy włączone zostaną światła. Dom staje się wtedy delikatny, z daleka przypomina nawet latarnię rzucając światło na swe otoczenie, również przez zamknięte żaluzje.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Tomislav Soldo
Zdjęcia: Jure Zivković