Villa Sunnano / Murman Arkitekter

nowoczesna-stodola-villa-sunnano-murman-arkitekter-01

Założeniem tego projektu, było stworzenie rodzinnego domu w Sunnano w Szwecji. Budynek miał być zwrócony w stronę kamienistego cypla, porośniętego sosnami i krzewami borówki. Pierwsze rysunki powstały w 2010 roku, ale prace przerwano do 2013 roku. Budowę zakończono dwa lata później.

Architekci wykorzystali ogromne zalety tego miejsca i zaprojektowali budynek tak, by miał maksymalny kontakt z otaczającą go przyrodą oraz wodą. Zadbali też przy tym o odpowiedni poziom prywatności dla mieszkańców.

Wejście do Villi Sunnano znalazło się po stronie południowej. Główną oś domu tworzy piętro górne, a linia tej osi ciągnie się aż do kładki od strony północnej, która łączy się z jeziorem.

Aby zredukować wielkość budynku oraz stworzyć jasny podział funkcji, konstrukcja podzielona jest na skrzydła, które zakończone są przestrzenią typu „patio”. Pozwala to lepiej wykorzystać światło dzienne oraz otwiera dom na widoki z różnych stron. Praktycznie w każdym miejscu tego domu otaczająca go przyroda zamienia się w obraz, dla którego ramy tworzą ściany budynku.

Wchodząc do środka, kuchnia ulokowana jest po lewej stronie i kończy się w formie patio, które zapewnia więcej światła nie tylko z samego rana, ale też w ciągu dnia. Salon z kominkiem cieszy się większą ilością naturalnego światła w godzinach wieczornych, ale zewnętrzne patio daje możliwość schowania się przed słońcem także w godzinach popołudniowych. Po stronie wschodniej powstała sauna, pokoje gościnne oraz pomieszczenia użytkowe. Górne piętro zajmują sypialnie.

Istniejąca na działce drewniana chata została przebudowana i teraz pełni funkcję m.in. garażu. Drewniana elewacja i dach „faltak” zostały wybarwione siarczanem żelaza, dzięki czemu pasują kolorystycznie do skał i rosnących w pobliżu sosen.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook