Villa Huizen/ De Brouwer Binnenwerk

nowoczesna-STODOLA-Villa-Huizen-De-Brouwer-Binnenwerk-1

Z daleka ten dom, znajdujący się w mieście Huizen w Holandii, wygląda jak współczesna interpretacja tradycyjnego, wiejskiego domu. Architekci De Brouwer Binnenwerk łagodnie połączyli stare z nowym, tworząc zrównoważony całościowo projekt.

Wnętrze domu jest w całości nowoczesne, bez elementów rustykalnych i tradycyjnych. Architekci zadbali w ten sposób o to, by właściciele mieli funkcjonalny dom, który będzie pasował do ich stylu życia.

Po wejściu do środka od razu największe wrażenie robią podwójne, symetrycznie ułożone schody w otoczeniu czystych, białych dekoracji. Ogromna, biała lampa dodaje temu miejscu elegancji. Parter domu to jadalnia, gabinet i kuchnia ulokowana w części centralnej. Sposób podziału różnych przestrzeni oraz ich połączenia jest interesujący i inspirujący. Przestronna kuchnia ma na środku dużą wyspę z trzema drewnianymi stołkami w kształcie bloków, co sugeruje, że służy również jako bar. Połączenie nowoczesnych sprzętów pod zabudowę z minimalistycznymi, białymi szafkami nadaje kuchni jasny i lekki wygląd.

Gabinet/domowe biuro urządzone jest w sposób niezwykle prosty i ma podwójne drzwi, przez które można wyjść na zewnątrz. Pomieszczenie to przypomina niewielką salę konferencyjną i bez dekoracyjnych gałęzi byłoby nudne i monotonne.

Ciekawe w tym projekcie jest to, że salon znajduje się w piwnicy. Ogromne szyby od podłogi po sufit tworzą galerię, w której prezentowane są stare samochody. Choć miejsce to jest równie minimalistyczne jak reszta domu, czuć tu pełne energii wibracje dzięki pomarańczowej, modułowej sofie. Znajduje się tu drewniany komplet stołu z krzesłami, który tworzy funkcjonalną przestrzeń. Może to być bar, jadalnia lub miejsce pracy. Wielofunkcyjność to słowo klucz dla tej części domu, a zamontowany na ścianie telewizor sugeruje, że miejsce to można również wykorzystywać jako domowe kino.

Kolejną, kluczową cechą domu jest jego przestronność, którą widać nawet w łazience. Jest tu podział na różne funkcje i rejony, choć wszystkie tworzą jedną całość. W jednej z łazienek znalazło się nawet miejsce na kobiecy kącik do makijażu. Przestrzeń na piętrze to strefa prywatna, gdzie znajdują się sypialnie. Wszystkie pokoje mają ten sam prosty wygląd – białe ściany i sufity, szare detale i kilka bardziej śmiałych elementów, które przyciągają uwagę.

Na zewnątrz jest duży ogród, w którym znalazło się miejsce na nowoczesny basen oraz pawilon z miejscem do relaksu. Cały projekt jest prosty i transparentny – podobnie jak wnętrze domu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: De Brouwer Binnenwerk
Tekst: nowoczesna STODOŁA