Villa H in W / Stephane Beel Architect

nowoczesna-STODOLA-Villa-H-in-W-Stephane-Beel-Architect-09

Najbardziej wartościowy aspekt krajobrazowy tego rejonu to naturalnie rozłożone grupy drzew, przewijające się wśród rozległych, łagodnych wzgórz. Połączenie nisko rosnącej roślinności, głównie traw i krzewów, ze skupiskami wysokich drzew tworzy krajobraz z typowymi dla tej okolicy Belgii widokami. Z czasem zabudowania rolnicze zaczęły tworzyć tu naturalną harmonię z otoczeniem, stając się jego kluczową cechą charakterystyczną. Potrzebna była dogłębna analiza istniejącego krajobrazu, typologii oraz sytuacji w tym konkretnym miejscu, aby stworzyć projekt, który będzie spójny i jednocześnie interesujący.

Projekt nowego budynku został stworzony na kilku skalach, w oparciu o typowe cechy tutejszego krajobrazu i istniejących tu wcześniej zabudowań. „Miejsce do życia” powstało zarówno w kontekście krajobrazu, jak i samego domu. Istniejące wcześniej podwórze otrzymało nową interpretację i funkcje. Stworzono miejsce, w którym można wygodnie mieszkać i pracować, nadając mu jednocześnie zdecydowanie bardziej nowoczesny charakter.

Istniejące tu wcześniej budynki nabrały nowego kontekstu, który jednak wyraźnie nawiązuje do ich pierwotnej typologii.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Zdjęcia: Luca Beel
Tekst: nowoczesna STODOŁA