Viggso / Arrhov Frick Arkitektkontor

nowoczesna-stodola-viggso-arrhov-frick-arkitektkontor-01

To miejsce to krajobraz pełen kamiennych klifów, pogiętych drzew sosnowych, wrzosów i dziko rosnących jagód. W połączeniu z minimalistycznym budżetem pozwolił on stworzyć piękny, pełen prywatności dom dla pięciu osób.

Działka znajduje się na szwedzkiej wyspie Viggso w Archipelagu Sztokholmskim. Dom podzielony jest na trzy równe części. Pierwsza z nich to część wejściowa, która znajduje się z tyłu domu i zawiera również łazienkę, sypialnię i kuchnię. Nad nią mieści się loft dla dzieci i gości. Drugi element to przestronny salon o podwójnej wysokości, który zapewnia niezwykłe widoki na trzy strony działki. Ostatnia część to otwarty taras od strony wody, który przykryty jest półprzezroczystym dachem, zamykającym główną bryłę domu. Wszystkie trzy elementy dają w sumie 80 m2 całkowitej powierzchni budynku.

Proces projektowy skupiał się głównie na stworzeniu prostej i ekonomicznej konstrukcji z drewna. Materiały na budowę domu musiały być transportowane i składane na samej wyspie, ale warunkiem była także ich odpowiednio długa żywotność. Podstawę domu tworzy seria belek, co pozwoliło zminimalizować ingerencję w podłoże, podnosząc jednocześnie budynek na tyle, by umiejscowić go pomiędzy drzewami i inną leśną roślinnością. Proste deski łączą ten dom z jego otoczeniem, pozwalając zrealizować założenie stworzenia bezpretensjonalnej i skromnej rezydencji na skale.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Zdjęcia: Mikael Olsson