V House / BaksvanWengerden Architecten

nowoczesna-stodola-v-house-baksvan-wengerden-architecten-05

Zespół BaksvanWengerden Architecten miał zaprojektować jednorodzinny dom na działce w holenderskim Nollen-Oost, położonym na północny wschód od Alkmaar.

Ulokowanie oraz rozmiary działki, jak również widoki na okolice i kwestie związane z prywatnością mieszkańców wpłynęły na północno-południowe otwarcie parteru oraz wschodnio-zachodnie ukierunkowanie piętra.

Parter domu zorganizowany jest wokół wolnostojącego „pudełka”, które powiązane jest z otaczającymi je przestrzeniami. Salon po stronie południowej otwiera się na bardziej oficjalną część zewnętrzną od frontu domu, kuchnia umiejscowiona jest centralnie, a teren jadalni zwrócony jest w stronę dużego ogrodu za domem. Sypialnie na piętrze zwrócone są w kierunku ogrodów na dachu od wschodu i zachodu.

Mniejsza powierzchnia na dole i większa na górze oraz dwuspadowy dach definiują przyjemny, choć oryginalny kształt budynku, który z zewnątrz w całości „owijają” antracytowe płytki ceramiczne. Dom wydaje się być jednocześnie kompletny, jak i skromny.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Tekst: nowoczesna STODOŁA