Tree House / Nick Waldman Studio

nowoczesna-STODOLA-Tree-House-Nick-Waldman-Studio-16

Kiedy zapada zmrok, ten budynek wydaje się być lekko zawieszony na ciężkiej podstawie, płynąc i błyszcząc pomiędzy drzewami.

W wiejskiej okolicy West Tisbury w Stanach Zjednoczonych miały powstać  pomieszczenia dla powieściopisarza i grafika, w których mógłby zaparkować samochód i spokojnie pracować. Miejsce, które służy za zamknięty parking to czarny element z poliwęglanu, który pozwala na podświetlenie i pokazanie belek, stanowiących podporę dla wyższej części budynku. Wyżej znajduje się pełne światła pomieszczenie pomiędzy drzewami, które ma wysokie ściany i duże okna od wschodu oraz niskie ściany i małe okna od zachodu, aby zapewnić prywatność względem sąsiadującego z budynkiem głównego domu.

Lokalne ograniczenia budowlane dotyczące tzw. „wolnostojących sypialni” pozwalają jedynie na wydzielenie łazienki. Z tego powodu łazienka stanowi jądro domu, znajdując się w centrum i dzieląc otwartą przestrzeń na dwie różne strefy – miejsce pracy i miejsce do spania. Mieszkańcy mogą swobodnie krążyć po obu jej stronach. Choć łazienka nie ma swych okien zewnętrznych, jest dobrze oświetlona dzięki dużym, otwieranym świetlikom umieszczonym w dachu. Wysoka przestrzeń sprawia, że wchodząc tu ma się poczucie otwartości pomieszczenia. Prywatny, wąski taras z tyłu budynku to idealne miejsce na spokojny odpoczynek i refleksje w otoczeniu i bliskości przyrody.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjecia: Nick Waldman Studio