#thebarnTAS / workbylizandalex

nowoczesna-stodola-thebarntas-workbylizandalex-01

Koncept tego projektu był całkiem prosty: zachować tak dużo istniejących elementów, jak to będzie tylko możliwe.  Tam, gdzie wymagane były pewne zmiany związane z funkcjonalnością i wygodą, zostały wprowadzone nowe elementy. Architekci pracowali na starej „powłoce” budynku, tworząc dwie różne przestrzenie: długą i niską w części jadalni oraz wysoką i mniejszą, która pokazuje oryginalną, pełną wysokość konstrukcji, odsłaniając od spodu oryginalny gont, który z wielką dbałością został oczyszczony i odświeżony.

Wszystkie nowe prace, które musiały być wykonane, odróżniają się wyraźnie od istniejących tu wcześniej materiałów i w ten sposób podkreślają ważne cechy i przeszłość budynku. Wytyczne australijskiej księgi „Burra Charta” powtarzane tu były jak mantra: „rób to co konieczne i tak mało, jak tylko jest to możliwe”. W ten sposób udało się zachować piękną teksturę kamienia, starego drewna i nawet tynku. To co nowe podkreśla tylko stare elementy dawnej stodoły.

Architekci wykorzystali każdą okazję do powiększenia przestrzeni. Szklane powierzchnie okien łączą się z piaskowcem od strony zewnętrznej, tworząc wewnątrz okna przydatne w tym miejscu półki. Wewnątrz udało się pokazać oryginalną wysokość stodoły, tworząc jednocześnie niższe przestrzenie w innych częściach i dzieląc pomieszczenia zgodnie ze starą konstrukcją, która miała wydzielone np. przegrody dla koni.

Architekci maksymalnie wykorzystali przestrzeń, ułożenie pomieszczeń oraz materiały, aby zdefiniować nowe funkcje, wprowadzając różnorodność i estetykę w oryginalnej konstrukcji stodoły.

Ten projekt świetnie pokazuje, że często mniej znaczy więcej.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: workbylizandalex
Zdjęcia: Sean Fennessy