The Woodland Cabin / De Rosee Sa Architects

nowoczesna-STODOLA-The-Woodland-Cabin-De-Rosee-Sa-Architects-21

Firma De Rosee Sa ukończyła niedawno magiczną chatkę, położoną w lesie nad jeziorem w pobliżu belgijskiej wioski Nouvelles. Nowy domek o powierzchni 35 m2 zastąpił starą, zniszczoną drewnianą konstrukcję.

Założeniem było stworzenie drewnianej chaty, która będzie funkcjonowała jako miejsce na piknik i grilla, domek gościnny i studio. Miała być lekka, prosta i ekonomiczna. Co więcej, miała być zbudowana przez ojca Maxa de Rosee’a z drewnianych belek i okładziny, która została wykonana z drzew rosnących w okolicznych lasach.

Aby uchwycić piękno przyrody, okna domku i drzwi umieszczono w odpowiednich miejscach, eksponując to co na zewnątrz najpiękniejsze. Przestrzeń wewnętrzna została zaprojektowana z myślą o różnych funkcjach, łącznie z pracą, spaniem i zabawą. Całość ogrzewana jest z pomocą opalanego drewnem pieca.

Firma De Rosee Sa Architects miała do dyspozycji budżet w wysokości 25 tysięcy funtów i zdecydowała się na samodzielną budowę domku podczas różnych podróży do Belgii. Domek ma betonowe fundamenty, a na ceglastych ściankach fundamentowych zawieszona jest drewniana podłoga. Na zewnątrz całość obita  jest drewnianą deską, która została specjalnie przygotowana. Ściany wewnętrzne to płyty OSB.

Max de Rosee, dyrektor firmy De Rosee Sa, powiedział: „Wydawało nam się, że pracowaliśmy nad tym domkiem przez długie lata. Ale czujemy się świetnie patrząc, że został ukończony i wiedząc, że nie tylko go zaprojektowaliśmy, ale też wylaliśmy sporo potu, a momentami nawet krwi, budując go samodzielnie. Mój tata jest pasjonatem środowiska naturalnego; to był jego pomysł, by samodzielnie przygotować drewno z drzew powalonych tu przez nawałnicę 7 czy 8 lat temu i właśnie z nich zbudować tę chatę. Te podróże do Belgii pozwoliły nam się umocnić i jeszcze lepiej zrozumieć materiały i sam proces budowy, a także zwiększyły nasz szacunek do samych budowlańców.”

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: De Rosee Sa Architects
Zdjęcia: Will Scott
Tekst: nowoczesna STODOŁA