The North Wall / Haworth Tompkins Architects

nowoczesna-STODOLA-The-North-Wall-Haworth-Tompkins-Architects-11

Warte 3 miliony funtów centrum sztuki North Wall, które powstało przy St Edwards School w Oksfordzie, zostało oddane do użytku na czas, a cała budowa zmieściła się w planowanym budżecie. Budynek został zaprojektowany przez zespół architektów pod kierownictwem Hawortha Tompkinsa i mieści m. in. teatr podwórkowy z 250 miejscami, studia tańca i gry aktorskiej oraz galerię sztuki.

Nazwa budynku pochodzi od starego muru granicznego z kamienia i ziemi, który przebiegał przez całą długość elewacji od strony ulicy, a który stał się teraz jego częścią. W tym miejscu znajdowało się wcześniej wiktoriańskie kąpielisko, które zbudowane było przy samym murze.

Stworzona tu teraz drewniana konstrukcja teatru opiera się na ruchomych trybunach, które pozwalają na dowolne aranżowanie przestrzeni. Pozostałe pomieszczenia znajdują się w nowym budynku, który łączy kamienną ścianę ze skośną linią dachową dawnego basenu, tworzą spójną, starannie dopracowaną przestrzeń uliczną od strony publicznej i nowe podwórze oraz przestrzeń do wystawiania spektakli po stronie szkoły.

Ściany i dach budynku wyłożone są drewnianym, ręcznie ciętym gontem z angielskiego dębu i cienkimi, pionowymi listwami, które razem mają tworzyć organiczną powierzchnię mającą różną teksturę, z czasem zmieniającą kolor zależnie od ułożenia i padania światła. Połączenie form regionalnych, dużych ramowych okien i tradycyjnych, choć nie pochodzących z regionu materiałów, ma sprawiać wrażenie znajome, a zarazem nieco zaskakujące w  zestawieniu z czerwoną cegłą. Takie założenie nawiązywać miało do stworzenia miejsca do rozwoju innowacyjności i kreatywności w historycznym otoczeniu.

Dyrektor nowego centrum The North Wall, Steve Tompkins, mówi:

“Jesteśmy zachwyceni, że mogliśmy pracować nad tak fascynującym projektem, próbując zrównoważyć wrażliwość otoczenia o wartości historycznej z naszym dążeniem do tego, by stworzyć piękny, współczesny budynek. Myślę, że formalne ograniczenia sprawiły ostatecznie, że staliśmy się bardziej kreatywni w poszukiwaniu wizualnego porozumienia z historycznym kontekstem tego miejsca. Zespół St Edwards był bardzo inspirującym i profesjonalnym klientem i mamy nadzieję, że sam budynek spełni ich oczekiwania stając się miejscem artystycznym najwyższej klasy. To wszystko z korzyścią dla szkoły i mieszkańców Oksfordu.”

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Tekst: nowoczesna STODOŁA