The Lodge / James Gorst Architects

nowoczesna_STODOŁA_TheLodge_01

Urokliwa estetyka nowoczesnej STODOŁY osadzona na tle lasów liściastych przy wejściu do prywatnej 100 hektarowej posiadłości w West Sussex. Ta niezwykła konstrukcja z atmosferą i spokojem nowoczesnej obory ma wygląd tradycyjnej stodoły z przodu oraz każdego innego miejsca.

Nic dziwnego, że radni w radzie Chichester dwa razy wyrzucili nowoczesne propozycje budowy współczesnej stodoły . Budynek położony jest z dala od drogi na zalesionym terenie na krawędziach Kirdford w pobliżu Petworth i dla wszystkich jest niewidoczne.

The Lodge osiada na ciemnej linii drzew. Jest całkowicie przeszklona na poziomie parteru umożliwiając połaciom łąk i nieba wygrzać wnętrza w świetle dziennym. Sypialnie na piętrze mają bardzo małe okna z wyjątkiem głównej sypialni, która ma duże okno. Tutaj światło spada z szparę w dachu do środka budynku i przechodzi przez wewnętrzne ekrany na klatkę schodową i sypialnię.

Budynek został szeroko komentowany i otrzymał nagrodę RIBA w 2002 roku, w której Komitet Nagrody zauważył, że; „Jury było pod wrażeniem tego precyzyjnie wykonanego prywatnego domu …. Klient, architekt i wykonawca ściśle współpracowali w celu uzyskania gotowego produktu o wysokiej jakości – rzemiosło jest w zgodzie z wysokiej jakości materiałami. Budynek ma integralność, spójność i przekonanie, i może stanowić korzystną inspirację dla budujących w regionie.”

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekci: Jamesgorstarchitects
Lokalizacja: Whithurst Park, West Sussex
Fotografie: David Churchill
Tekst: nowoczesna STODOŁA