The Dovecote / AZO. Sequeira Arquitectos Associados

nowoczesna-stodola-the-dovecote-azo-sequeira-arquitectos-associados-06

To projekt, który wiąże się z emocjami!

„Klient poprosił o przebudowę i odnowienie starego gołębnika z tyłu jego domu. Zdecydowaliśmy, że zaproponujemy urządzenie w nim domku zabaw dla dzieci na piętrze, a na dole stworzymy prysznic i pomieszczenie pomocnicze dla basenu, który znajduje się w ogrodzie. Pomysł spodobał się od razu całej rodzinie.

Pokój zabaw miał być zainspirowany magią, fantazjami i dziecięcymi marzeniami… Stary gołębnik miał się przekształcić w minimalistyczny domek z betonu, który będzie odzwierciedleniem niewinnych i spokojnych czasów dzieciństwa.

Staraliśmy się stworzyć projekt w taki sposób, by stworzyć wrażenie, że główny element – część górna konstrukcji – unosi się w powietrzu, jak domek na drzewie. Jednocześnie całość musiała być minimalistyczna, o czystej i zrównoważonej formie.

Założenie było takie, by wnętrze było proste i pozbawione zbędnych elementów, ponieważ z czasem będzie dekorowane przez zabawki i prace dzieci.

Pozostawiliśmy część oryginalnych elementów, w tym trójkątne okno, przez które kiedyś wlatywały do środka gołębie” (od architektów).

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Zdjęcia: Nelson Garrido
Tekst: nowoczesna STODOŁA