T-House / Onur Teke

nowoczesna-STODOLA-T-House-Onur-Teke-01

To dom dla pary emerytów, którzy zamarzyli o tym, by kupić ziemię, osiedlić się w tureckiej wiosce Aegean i założyć gaj oliwny.  To jednak nie jest projekt emerycki, ale pokazuje raczej zamiłowanie właścicieli do życia w wiejskiej okolicy. Dom został zaprojektowany jako dom rodzinny, który wykorzystywany ma być przez cały rok. Ma przestronną kuchnię i strych, aby było wystarczająco dużo miejsca na rzeczy, które właściciele lubią robić najbardziej.

T-House to dom wyraźnie powiązany z przyrodą. Szarość betonowych powierzchni i ciepłe odcienie drewna współgrają ze śródziemnomorską roślinnością  i ukształtowaniem terenu. Cały budynek rozbity jest na kilka części, aby nie tworzyć dominującej w okolicy „masy”. Przeszklenia powiększają przestrzeń wewnętrzną i są delikatnie „owinięte” tarasami, które służą jako pokoje zewnętrzne ograniczone drzewami oliwnymi, zamiast ścianami.

Łagodne połączenie wnętrza z otoczeniem zewnętrznym jest zdecydowanie spójne z ogólnym stylem życia właścicieli, którzy zdecydowaną część dnia spędzają na świeżym powietrzu. Jest to także świadoma, choć nowoczesna interpretacja przestronności zawartej w słowie „hayat”, które jest nierozłączne z turecką tradycją tego regionu. Odzwierciedla to plan domu, który w dużym stopniu jest „półotwarty”.

Projekt T-House ma z założenia nie narzucać żadnych ograniczeń miejscu, w którym się znalazł. Dom został stworzony tak, by uszanować swoje otoczenie i przystosowany jest do zmiennych pór roku oraz wschodu i zachodu słońca. Cały budynek uniesiony jest nad ziemią, by swobodnie mogło pod nim przechodzić powietrze, chłodząc biernie przestrzeń wewnątrz. Również otwierane ogromne okna i szklane drzwi umożliwiają odpowiednią wentylację wewnętrzną.

W domu znajdują się dwie sypialnie, które zostały ulokowane tak, by można było korzystać z nich odpowiednio do pory roku – jest tam więc sypialnia na lato i sypialnia na zimę. Salon podniesiony jest do poziomu antresoli, aby wpuścić do wnętrza popołudniowe słońce, które trochę zbyt wcześnie znika za sąsiednimi wzgórzami. Dom wchodzi więc w dialog i w rytm otoczenia i świata natury. Ten dialog wydaje się tu być całkowicie zrównoważony, bez dominacji którejkolwiek ze stron.

Projekt i budowa zaangażowały lokalnych specjalistów. T-House został zrobiony w całości na miejscu. Lokalny stolarz wykonał całą pracę z drewnem, łącznie z tarasami zewnętrznymi. Całą budowę prowadziła i nadzorowała lokalna firma budowlana.

Projekt pokazuje, że możliwe jest wykorzystanie miejscowych zasobów i wiedzy, aby przemówić uniwersalnym językiem, który będzie zrozumiany prawie w każdym zakątku świata.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Onur Teke