Stodoła Savioz House

nowoczesna_STODOŁA_Savioz House_Savioz Fabrizzi Architectes _03

Stodoła, wybudowana w 1882 roku w środku pól, wykorzystywana była jako budynek mieszkalny podczas sezonu wypasu bydła. W 1980 roku starą stodołę przerobiono na domek letniskowy, dodając podłogi i zmieniając dach.Nasz nowy projekt odsłonił historię tego budynku, pokazując wszystkie materiały wykorzystane do jego budowy i modernizacji przez te wszystkie lata. Odsłonięto oryginalne kamienie, cegły dodane w latach 80-tych oraz współczesne modyfikacje betonowe, a całość połączono malując ją ciemną farbą.
Ściany zewnętrzne dalekie są od łagodnego widoku większości domków letniskowych, ale swą surowością przypominają aspekt funkcjonalny dawnej stodoły.

W miejscu, które otoczone jest polami i lasem, salon dosłownie otwiera się na otaczającą przyrodę. 4 kąty pokryte ciemnym drewnem podkreślają zamknięcia przestrzeni. Są one oddzielone dużymi oknami ciągnącymi się od podłogi po sufit, które można otworzyć na oścież, otwierając się na przestrzeń zewnętrzną.

Szare odcienie materiałów zastosowanych wewnątrz wzmacniają wrażenie ram i stanowią kontrast z krajobrazem. Ogrzewanie zapewnia piec opalany drewnem oraz panele słoneczne.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Savioz Fabrizzi Architecte
Foto: Thomas Jantscher
Lokalizacja: Chamoson, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA