Stealth Barn / Tajemnicza stodoła

nowoczesna STODOŁA Stealth Barn 11

Tajemnicza stodoła to projekt ulokowany obok drugiej, dużej stodoły, która została zamieniona przez zespół CTA w dom i studio. Dodatkowy budynek miał być samowystarczalny, by mógł służyć jako domek dla gości, studio lub miejsce spotkań, zależnie od pory roku i potrzeb.
Miało to być miejsce ustronne, ale będące jednocześnie miejscem inspiracji i radości, miejscem pracy i domem. Nowy budynek znajduje się na odsłoniętym terenie w hrabstwie Cambridgeshire. Ma prostą, ale odważną formę, która przypomina stojącą obok odnowioną stodołę. Ułożony prostopadle do istniejącego wcześniej budynku, tworzy rodzaj ogrodzenia i osłony dla ogrodu. Ten prosty i czytelny zabieg nawiązuje do wspomnienia istniejącego tu niegdyś podwórka rolniczego.

Stealth Barn składa hołd dla formy budynku rolniczego, ale stanowi kontrast dla tradycyjnej stodoły. Wydaje się być czarną masą i cieniem przylegającej do niego dawnej stodoły, zarysem na widocznym w dali horyzoncie. Konstrukcja jest solidna z zewnątrz, pozbawiona kapryśnych detali i uformowana tak, by poradzić sobie ze swym eksponowanym stanowiskiem.

Wewnątrz ta surowość zmienia się poprzez zastosowanie cieplejszej płyty OSB, która owija całą przestrzeń, nawiązując do sąsiedniej stodoły podzielonej balotami słomy. W ten sposób stworzono swoisty krajobraz wewnętrzny, z przestrzeniami wydzielonymi na planie półotwartym. Każde pomieszczenie ma widok na pola, które choć są otwarte, widziane z wewnątrz, stwarzają wrażenie bezpieczeństwa i ciepła. Aranżacja głównych przestrzeni w proste „kieszenie” jest kluczem do wielofunkcyjności tego budynku – może on stać się sypialnią lub pokojem spotkań, jadalnią lub studiem idealnym do pracy. Może być każdym z tych miejsc bez dominującej charakterystyki zarówno domu, jak i biura.

Stealth Barn to projekt zapoczątkowany i nadzorowany przez Carl Turner Architects. Projekt pozwalał nam na eksperymentowanie, uczenie się i testowanie pomysłów.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekci: Carl Turner Architects
Foto: Tim Crocker
Lokalizacja: Norfolk, England
Tekst: nowoczesna STODOŁA