St Johns Ambulance Station / Marta Nowicka and Co

nowoczesna-STODOLA-St-Johns-Ambulance-Station-Marta-Nowicka-and-Co-09

Na zewnątrz: Przebudowano dobudówkę z lat 70-tych ze spadzistym dachem, który wizualnie wyrasta z dachu głównego budynku. Całość wyłożono później ręcznie robionymi płytkami, produkowanymi lokalnie, aby uzupełniały się z obiciem starej części elewacji. Płytki ciągną się na całej przestrzeni dachu i następnie przechodzą na ściany. Okna dachowe w starym stylu umieszczono w części przedniej i tylnej, aby wpuścić naturalne światło do wnętrza od północy i południa. Specjalnie sprowadzone tu okna z Republiki Czeskiej zostały wykorzystane po to, by idealnie dopasować się do charakteru domu, podkreślając jego pierwotny charakter. Pomiędzy dwie części dachu spadzistego wstawiono niezwykłą, trójkątną szybę, tworząc oryginalne okno, które zapewnia zapierające dech w piersiach widoki na okolicę z sypialni głównej. Nowoczesne drzwi prowadzą do pięknego, starego „ogrodu na ścianie”.

Na parterze udało się stworzyć ogromną, otwartą przestrzeń salonu, jadalni i kuchni, dzięki usunięciu dobudowanej przed laty ściany ustawionej na środku, która dzieliła biura od warsztatu pogotowia i garażu. W ten sposób powstała niezwykła przestrzeń do zabawy i wypoczynku na całej powierzchni pierwotnej stacji pogotowia. Aby stworzyć podział stref w tej dużej przestrzeni, wstawiono dużą, betonową plintę w części środkowej pomieszczenia, gdzie ustawiono piec opalany drewnem.

Stara belka, która biegnie wzdłuż sufitu nad plintą, pozostała odsłonięta, a istniejące tu kiedyś przesuwne drzwi zostały idealnie odwzorowane, aby zachować swój nieco industrialny charakter. Unikatowe, starannie skopiowane drzwi pogotowia składają się tak, by otworzyć wnętrze na drewniany taras i zamknięte podwórze.

W kuchni znalazły się poszarzałe, drewniane szafki z zachwycającymi blatami z marmuru Carrera Marble. Stalowa wyspa idealnie uzupełnia drewno i jasny marmur, nawiązując jednocześnie do wykorzystywania takiego materiału w branży medycznej. Na parterze i pierwszym piętrze zastosowano specjalnie przygotowane deski dębowe, które położone zostały także miejscami na ścianie klatki schodowej i w sypialniach na górze.

Duża łazienka na piętrze oraz tzw. mokry pokój na dole zostały wyłożone porcelanową płytką, sprowadzoną specjalnie z Włoch. Jako podstawę zlewozmywaka w łazience głównej postawiono stalowy wózek używany przez pielęgniarki, a nad nim znalazło się miejsce na duże lustro.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Foto: Vojteck Ketz