Sliding House / dRMM

nowoczesna-STODOLA_sliding-house_dRMM_02

Londyński zespół architektów dRMM zaprojektował dom, który ma ruchome ściany i dach, co pozwala zasłaniać i odsłaniać części budynku. Znajduje się w on w Suffolk w Anglii, a przesuwana konstrukcja dopasowana jest do stałej części głównej, dobudówki dla gości i szklarni. Element ruchomy, który ma długość 28 m i waży 50 ton, przesuwa się na szynach umocowanych na ziemi. Wraz z przesuwaniem ruchomej części zmienia się przestrzeń zewnętrzna pomiędzy stałymi elementami, jak również oświetlenie i wrażenie zamknięcia/otwarcia domu na ogród.

Informacje od architektów:

„Industrialny i malowniczy” – to nowy dom z miejscem da gości i garażem w wiejskiej okolicy w Suffolk we wschodniej części Anglii. Wcześniej w tym miejscu stał bungalow, budynki gospodarcze i przyczepa.

Ze względu na surowe przepisy budowlane w tym miejscu, architekt i właściciel rozważali różne opcje. Założeniem było stworzenie domu na czas emerytury, gdzie będzie można uprawiać rośliny, spędzać miło czas i cieszyć się okolicą. Miejsce oferuje widoki typowe dla łagodnych angielskich wzgórz i rolniczej Holandii.

Projekt miał powstawać przy ścisłej współpracy z klientem i przez niego miał być budowany. To zagorzały matematyk i motocyklista, który był w stanie przekalkulować wartość projektu i ryzyko z tym związane.

W wyniku prac powstał budynek o 3 konwencjonalnych częściach z niekonwencjonalnym wykończeniem, ze sporym elementem zaskoczenia. Podłużny budynek o długości 28 m wydaje się mieć prostą formę i podzielony jest na 3 moduły: 16m to sam dom, 5 m to garaż i 7 m ma dodatkowa część dla gości. Garaż został „wyciągnięty” z osi, aby stworzyć podwórko pomiędzy modułami.

Elementem zaskoczenia w całym projekcie jest jednak fakt, że te osobne moduły można zmienić czwartym i największym modułem, czyli ważącym 50 ton ruchomym dachem wraz ze ścianami bocznymi. To autonomiczna konstrukcja – stal, drewno, ocieplenie i ukryte szyny. Całość to moduł docieplający, który przechodzi nad budynkiem dla gości, domem i szklarnią, tworząc różne kombinacje zamknięcia lub otwarcia przestrzeni. Wszystkie elementy są prefabrykowane.

Konstrukcja przesuwa się dzięki 4 ukrytym silnikom elektrycznym, z których każdy ma swój akumulator ładowany poprzez panele słoneczne. Szyny są osadzone w zewnętrznej części tarasu, na którym spoczywa cała konstrukcja, a w dalszej części ukryte zostały w kamiennym chodniku i podłużnym kanale ściekowym. Można je też wydłużyć w przyszłości, gdyby klient zdecydował się np. na budowę basenu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: dRMM
Foto: dezeen
Tekst: nowoczesna STODOŁA