Safir Residence / Ward + Blake Architects

nowoczesna-stodola-safir-residence-ward-blake-architects-01

Amerykańska firma Ward + Blake Architects zakończyła projekt, którego efektem jest rezydencja i domek dla gości w zachodniej części Wyoming. Miejsce to jest pełne rustykalnych materiałów i pięknych widoków na widoczne w oddali góry.

Safir Residence znajduje się w Jackson, uroczym miasteczku narciarskim, które leży u wejścia do dwóch parków narodowych. Działka jest płaska, co zapewnia przepiękne widoki na góry Teton od północy i górę Sleeping Indian od strony południowo-zachodniej. To miejsce migracji rodzimego dla tego rejonu łosia.

Cała posiadłość to rezydencja główna oraz wolnostojący domek dla gości – w sumie blisko 700 metrów kwadratowych. Budynki otoczone są serią drewnianych tarasów, a na jednym z nich stoi zewnętrzne jacuzzi. Obydwie konstrukcje mają dwuspadowy dach i wyłożone zostały drewnem z odzysku oraz stalą kortenową. Metalowe panele zostały ułożone w taki sposób, że odzwierciedlają funkcje wewnętrzne domu i nadają „rytm” poszczególnym częściom elewacji. „Brak warstwy ochronnej na stali prowadzi do korozji, tworząc wciąż zmieniającą się fasadę, która mieni się różnymi kolorami – od pomarańczowego po głębokie brązy i ziemiste purpury” – wyjaśnia firma Ward + Blake Architects, która ma swą siedzibę w Jackson i działa na rynku od 1996 roku.

Aby wykorzystać widoki, jakie oferuje położenie działki, większość pomieszczeń w głównym budynku ułożono w osi wschód- zachód. Jednopoziomowa rezydencja podzielona jest na dwa skrzydła i ma kształt litery „L”. Delikatnie zakrzywiony korytarz prowadzi do sypialni i pokoju dziennego po stronie wschodniej. Część zachodnia zawiera sypialnię główną oraz otwartą kuchnię, jadalnię i salon. Odpowiednio skrojone okna tworzą ramy dla piętrzących się w oddali gór. Domek dla gości został umieszczony na południe od domu, tworząc podwórze między dwoma budynkami. Ta zewnętrzna przestrzeń „definiuje wejście do rezydencji, osłaniając je jednocześnie od wiejących tu często zimą wiatrów z kierunku południowy wschód”. Domek zawiera dwie „zakonne” sypialnie oraz otwartą kuchnię wraz z jadalnią i salonem. W obydwóch budynkach wykończenie naśladuje materiały rustykalne, jakie widzimy na fasadzie. Belki i deski stanowią element jednak nie tylko dekoracyjny, ale są też częścią konstrukcji. Podjazd do domu usytuowano specjalnie o około metr niżej, aby zachować „idealny widok z korytarza”. Dodatkowo, takie ułożenie pozwoliło stworzyć garaż nieco poniżej poziomu podłóg w głównej części domu, co wizualnie zmniejszyło bryłę całego budynku.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: Ward + Blake Architects