Renowacja STODOŁY i budynków rolniczych

nowoczesna STODOLA Recovery of Farm Buildings Studio Contini 19

Te dwa odnowione budynki znajdują się w pobliżu młyna pochodzącego z XIV wieku, zbudowanego przy brzegu rzeki Parma w rejonie o ogromnej wartości dla środowiska. Historia obu budynków sięga końca XIX i początku XX wieku.

Z uwagi na historię i charakter miejsca, od samego początku projekt zakładał ochronę najważniejszych cech tutejszej przyrody i okolicy, umożliwiając zamieszkanie tych budynków przez rodzinę, ale utrzymując jednocześnie ich charakter i stosując podobne materiały na ścianach i dachach, a także modułowość i linearność projektu.

Na zewnątrz przeprowadzono renowację terenów zielonych poprzez zwykłe odrodzenie istniejącej wcześniej roślinności oraz umocnienie części kamiennych.
Pierwszy budynek charakteryzuje obecność przestrzeni typologicznej – wewnętrzna, osłonięta ścieżka. Projekt podkreśla znaczenie tej przestrzeni, wykorzystując duże dębowe deski, które oddzielają część wewnętrzną od zewnętrznej. Jednocześnie przestrzenie mieszkalne znajdujące się w części południowej wychodzą na ogród i ścieżkę, pozwalając na ciągły kontakt wzrokowy między różnymi częściami parteru i piętra.

Drugi budynek zachował swój oryginalny charakter mieszkalny oraz inne oryginalne cechy: otwory w ścianach bocznych, widoczny kamień oraz wykończenie dachu.
Szczególną uwagę poświęcono odnowieniu ścian, wykorzystując zaprawę wapienną. Konstrukcja podłóg i dachu została wykonana z drewna dębowego. Portyk został wykończony panelami X Lam i przykryty deskami dębowymi.

Meble zaprojektował Marco Contini. Duża ilość wody pozwoliła na zastosowanie instalacji geotermicznej, która zapewnia równowagę ekologiczną oraz wydajność energetyczną.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekci: Studio Contini
Fotograf: Paola De Pietri, Paolo Lasagni,   Lokalizacja: Chiastrone, Włochy
Tekst: nowoczesnaSTODOŁA