Renovation in Chamoson / Odnowiony budynek wiejski z XIX wieku

nowoczesna STODOŁA Renovation in Chamoson 2

Ze względu na to, że kamienna część zewnętrzna miała unikatowy charakter i była spójna z otoczeniem, projektanci postanowili zachować równie surowy charakter w nowym budynku.
Renowacja przeprowadzona w Chamoson przez Savioz FabrizziArchitecte:„Budynek budowany był etapami od 1814 roku i wykorzystywany był jako wiejski dom. Składa się z trzech przylegających do siebie przestrzeni, znajdujących się na różnych poziomach.
Na parterze znajduje się rodzaj skrzyżowania, który wskazuje na obecność dawnego przejścia do sąsiedniego budynku.

Dominująca obecność skał oraz kamienna konstrukcja zapewniają temu budynkowi więź z otoczeniem oraz nadają bardzo silny kamienny charakter.

Projekt odbudowy zmierzał do zachowania, a nawet wzmocnienia tego charakteru, podkreślając istniejącą wcześniej kamienną konstrukcję i wykorzystując beton w częściach, które wymagały wymiany. W ten sposób uzyskano poczucie kompletności całego budynku.

Wielkość zewnętrzna konstrukcji nie została zmieniona. Kamienną fasadę zachowano w stanie oryginalnym, a od wewnątrz wyłożono ją warstwą izolacyjną betonu Misapor.

Taka warstwa izolacyjna nie tylko tworzy nową konstrukcję, ale też wzmacnia stare kamienne ściany, będąc jednocześnie izolacją termiczną. Części ścian, które wcześniej wykonane były z desek, zostały zastąpione ścianą monolityczną z izolowanego betonu z szalunkiem odtwarzającym wcześniejszą fakturę drewna.

Zachowano pierwotne kształty otworów okiennych oraz dodano nowe, duże okna, aby wprowadzić do wewnątrz więcej naturalnego światła oraz zapewnić domownikom piękne widoki na otaczające ich krajobrazy.

Nowe okna stanowią jedną płaszczyznę ze ścianą zewnętrzną, aby zminimalizować ich wpływ na bryłę budynku oraz uwydatnić znaczną grubość ścian.

Dzięki dobrej izolacji termicznej, kontrolowanej wentylacji i energii pozyskiwanej z odnawialnych źródeł, nowopowstały dom jest zgodny ze szwajcarskim standardem energetycznym „Minergie”.
23 m² paneli słonecznych umieszczonych na dachu budynku zaspokaja około 35% rocznego zapotrzebowania na ogrzewanie i ciepłą wodę. Wnętrze stworzono z surowych materiałów, kamienia naturalnego, betonu oraz polerowanych powłok betonowych na podłogach, aby zachować harmonię z częścią zewnętrzną.

Tylko kilka elementów, takich jak kuchnia lub części sanitarne, stanowią kontrast dla pierwotnego charakteru budynku.”

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Savioz Fabrizzi Architecte
Foto: Thomas Jantscher
Lokalizacja: Chamoson, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA