Modern Barn House / Rios Clementi Hale Studios

nowoczesna-stodola-modern-barn-house-rios-clementi-hale-studios-6

Firma Rios Clementi Hale Studios przeprowadziła renowację i rozbudowę eklektycznego domu, który powstał w latach 1980-tych. W efekcie prac stał się współczesnym „domem wiejskim” i miejscem ucieczki od zgiełku dla producenta filmowego i telewizyjnego.

Ze względu na to, że oryginalny dom był dobrze usytuowany względem działki i okolicy, architekci zachowali jego kształt i formę, zachowując wysokość budynku i stromy dach oraz tworząc we wnętrzu przestrzeń w stylu loftowym. Wnętrze budynku zostało zdecydowanie zmienione – powiększono i otwarto niektóre pomieszczenia, upraszczając komunikację domu i zapewniając mieszkańcom piękne widoki na otoczenie. W niektórych częściach domu wręcz zamazano granice między wnętrzem, a ogrodem. Nowe przeszklenia zostały przesłonięte rytmicznym wzorem w formie pionowych, aluminiowych elementów, które rozciągają się na dwa piętra budynku, tworząc tzw. brise soleil.

Dom zorganizowany jest w kształcie litery „T”. Klatki schodowe oraz przestrzenie rzadziej używane – w tym pokoje gościnne, sala gimnastyczna, garaże i sala projekcyjna – znajdują się w prostopadłej części budynku, w części frontowej nieruchomości.

Klatka schodowa o pełnej wysokości i z metalowymi wykończeniami prowadzi na antresolę, gdzie znajduje się m.in. otwarte biuro z widokiem na położony niżej salon. Na antresoli po stronie wschodniej ulokowano też sypialnie. Oryginalna sypialnia główna została przeniesiona z części południowo-zachodniej na stronę północno-wschodnią, skąd roztacza się widok na ogród z basenem. Sypialnia została też powiększona i łączy się z łazienkami pana i pani domu.

Aby uwidocznić liczną kolekcję sztuki zgromadzoną przez właściciela, architekci zaprojektowali otwarte wnętrza o czystych, płynnych liniach, które można z daleka podziwiać w ich pełnej wysokości. Nowe świetliki wprowadzają naturalne światło do przestrzeni dziennych i sypialni. Szklane drzwi na parterze otwierając wnętrze na przestronny ogród, a wrażenie połączenia przestrzeni zewnętrznej z wewnętrzną podkreśla jeszcze wykończenie podłóg szarym wapieniem, który ciągnie się od wejścia poprzez foyer, salon, werandę, aż do patio położonego w części tylnej budynku.

Wnętrza domu zostały wykończone w sposób nowoczesny przez firmę Waldo’s Designs, która jest słynna wśród znanych mieszkańców Hollywood. Naturalne materiały, w tym ciemny dąb i surowy kamień, połączono z powierzchniami metalowymi i szklanymi.

Ważną częścią całego projektu jest też ogród utrzymany w stylu parku, który został odświeżony i udoskonalony przez architektów. Wykorzystali oni stare drzewa, podkreślając ich urok idealnie przyciętymi trawnikami.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Zdjęcia: John Ellis