Mirror House / MLRP

nowoczesna-STODOLA_Mirror-House_MLRP_06

Tak piękne, słoneczne dni to wymarzony czas na aktywność i zabawę. Najlepiej wiedzą o tym dzieci! To właśnie dla nich Duńscy architekci MLRP stworzyli interaktywną przestrzeń do zabawy – pawilon z lustrzanymi szczytami.
Budynek został odrestaurowany tak aby dzieci w środku mogły korzystać z sal i pomieszczeń sanitarnych oraz przy okazji dobrze się bawić, podziwiając własne odbicia.
Ciemna elewacja wcale nie przeszkadza przedszkolakom, wręcz przeciwnie, pozwala budynkowi „ zniknąć”, podkreślając to co najważniejsze – powierzchnie pokryte polerowaną stalą w której odbijają się plac zabaw i otaczające go drzewa a także przechodnie. Również okiennice zostały wyposażone w wewnętrzne, wygięte w różnych kierunkach tafle luster.
Ten budynek to przykład, że dobry pomysł rodzi dobrą, funkcjonalną przestrzeń. Nic dziwnego, że Dania przyciąga tłumy miłośników architektury. Tak niewiele trzeba by osiągnąć świetny efekt.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architektura: MLRP
Fotografie: Laura Stamer