House in Daisen / Osumi Yuso Architects

nowoczesna-STODOLA-House-in-Daisen-Osumi-Yuso-Architects-07

Ten niewielki dom stoi na zalesionym zboczu góry Daisen w zachodniej części Japonii. Choć został stworzony współcześnie, wprowadza wiele cech znanych ze starych, japońskich domów. Autorem projektu jest Osumi Yuso Architects Office – firma znana z ogromnej wiedzy związanej z tradycyjną, japońską architekturą.

Przestrzeń wewnętrzna to powierzchnia blisko 75 m2. Rozplanowanie powierzchni zostało odwrócone i otwarta część dzienna domu znajduje się na górze, wraz z jedną z dwóch sypialni. Na piętrze widoczna jest tradycyjna konstrukcja japońska oraz bambusowy sufit.

Kompaktowa kuchnia oraz salon oddzielone są przez wbudowany na stałe stół jadalni i wnękę, w której mieści się lodówka. Wnęka pomaga wyciszyć hałas lodówki, który mógłby być irytujący w tej niewielkiej przestrzeni. Szafki kuchenne zostały wykonane na wymiar i pasują do innych elementów drewnianych tego wnętrza.

Druga sypialnia znajduje się poziom niżej, gdzie umieszczono także łazienkę z podziałem na toaletę i pomieszczenie kąpielowe. Parter jest mniejszy od piętra, ponieważ w jednym końcu budynku pozostawiono miejsce na samochód.

Po bokach dwóch poziomów ciągnie się tzw. „engawa”, czyli długa, drewniana, zadaszona weranda. W klasycznych japońskich domach engawa służy jako zewnętrzne przejście pomiędzy pomieszczeniami i tworzy dodatkową przestrzeń dzienną w dni, kiedy pogoda sprzyja przebywaniu na zewnątrz. Zamiast ekranów „shoji”, architekci wstawili przesuwne, szklane drzwi, które otwierają salon na engawę, znacznie powiększając w ten sposób przestrzeń salonu. W środkowej części domu engawa poszerza się, tworząc wewnętrzną werandę, która oddziela sypialnię od salonu.

W przypadku złej pogody przesuwne żaluzje, stworzone z drewna cedrowego i szkła, pozwalają całkowicie zamknąć engawę od zewnątrz. W takich sytuacjach engawa tworzy „strefę buforową” dla tego niewielkiego domku.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓŁ na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Zdjęcia: Ryo Hata
Tekst: nowoczesna STODOŁA