Giant Pixel / Studio O+A

nowoczesna-STODOLA_giant-pixel-office _studio-O_05

Firma Giant Pixel z San Francisco, zajmująca się tworzeniem oprogramowania do gier, zwróciła się do Studia O+A prosząc o zaprojektowanie siedziby firmy w budynku z przełomu wieków. W murach tych mieściła się kiedyś drukarnia i należało dopasować go do funkcjonowania małej firmy, jej ponad 20 pracowników i pojawiających się tu gości.

Projektanci musieli rozrysować na powierzchni blisko 400 m2 mnóstwo różnych przestrzeni do pracy i udało im się to zrobić przy połączeniu cech modernizmu z połowy wieku z lekko futurystyczną atmosferą – tworząc w efekcie idealne miejsce do kreatywnych działań.

Potężny betonowy stół w recepcji firmy wyrasta ze ściany przyjmując śmiałą formę rzeźby i narzucając ton całej biurowej przestrzeni.

Przy wejściu do biura zainstalowano przesłony z czarnej stali, aby oddzielić przestrzeń recepcji od poczekalni i miejsc pracy. Przesłona jest ażurowa i ma wzór kodu komputerowego, który wygląda jak różne piksele.

Na górnym piętrze znajdują się miejsca do pracy, pokój konferencyjny, bardziej prywatne otwarte kabiny oraz stół do robienia kawy. Znalazło się tam również miejsce na podwieszany kominek i wygodne miejsca siedzące.

Projektanci zadbali o zachowanie oryginalnych detali, takich jak drewniane sufity i betonowe ściany.Stworzyli też prywatne „kabiny”, które wyłożyli szarym filcem, by je dodatkowo wytłumić od dźwięków dochodzących z otoczenia.

W piwnicy projektanci stworzyli bar i miejsce do relaksu, pozwalając pracownikom na szybką ucieczkę od pracy – przy dobrym koktajlu w barze lub w specjalnym miejscu do gier wideo. Ciekawe czy szukają nowych pracowników 😉

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Studio O+A
F
oto: Jasper Sanidad
Tekst: nowoczesna STODOŁA