Energiehaus Farschweiler / Architekten Stein Hemmes Wirtz

nowoczesna-STODOLA_Energiehaus-Farschweiler_Architekten-Stein-Hemmes-Wirtz_04

Ten niezwykły i prosty budynek zbudowany w Farschweiler (Niemcy) powstał w strukturze mieszanej: beton z izolacją próżniową, na parterze a na piętrze lite drewno. Przy budowie całkowicie zrezygnowano z klejów, zgodnie z pragnieniem budowniczych, dzięki czemu budynek jest wolny od zanieczyszczeń i powstał wyłącznie z ekologicznych materiałów budowlanych.

Powierzchnie drewnianych ścian nośnych pozostały celowo nieukryte, tym samym zapewniając obok statycznej funkcji również zrównoważony klimat w pomieszczeniu. Masywne ściany drewniane mają pojemność cieplną zbliżony do tradycyjnego muru. Fasada pokryta jest mocno cieniowanymi profilami z modrzewia syberyjskiego, które są produktem ubocznym z produkcji profili okiennych, zostały tu tylko naoliwione. Na dachu ułożone są moduły fotowoltaiczne co sprawia, że dom ma ograniczone zapotrzebowanie na energię.

Duże okna dają spektakularny widok na wieś. Stanowiło to również największe wyzwanie dla standardu domu pasywnego. Okna od północy powinne być jak najmniejsze w celu zmniejszenia strat ciepła. Dlatego tutaj zaprojektowano specjalne okna z poczwórnym oszkleniem i zainstalowane w zewnętrznej ramie. Zainstalowane na zewnątrz, na równo z drewnianą mozaiką budynku podkreślają niezależną formę budynku.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt Architekten Stein Hemmes Wirtz
Foto: Eibe Sönnecken