Confignon House / LOCALARCHITECTURE / Dom Confignon

nowoczesna STODOLA_Confignon House_LOCALARCHITECTURE_01

Nowy budynek znajduje się na podłużnej działce i zajmuje cały teren, jaki można było wykorzystać pod jego budowę. Wykorzystując opadający łagodnymi stopniami teren dawnego sadu, dom podzielono naturalnie na trzy przestrzenie, które obniżają się względem siebie. Każda z tych trzech części różni się od pozostałych wysokością, ale każda otwiera się na ogród znajdujący się po obu stronach.

Przestrzeń dzienna (salon i kuchnia) znalazła swoje miejsce w części środkowej budynku, a w części górnej domu urządzono pokój gościnny.
Pokoje dla dzieci ulokowane są w niższej części, a na parterze zmieścił się w sumie jeszcze jeden pokój.

Wydzielone na środku części użytkowe oddzielają główne przestrzenie dzienne, podczas gdy boczny korytarz z widoczną zmianą poziomów stanowi ich połączenie.
Zewnętrzne ściany betonowe zapewniają ochronę przed hałasem dobiegającym z zewnątrz z pobliskiej drogi, a jednocześnie podkreślają nierówny kształt budynku wynikający z różnych wysokości przestrzeni wewnętrznych. Duże okna wzmacniają wrażenie „transparentności”, a płaszczyzny pionowe oraz słupki z drewna sosnowego podkreślają bliskie relacje między indywidualnymi przestrzeniami wewnętrznymi.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekci: LOCALARCHITECTURE
Foto: Mathieu Gafsou
Tekst: nowoczesna STODOŁA
Lokalizacja: Chemin de Cressy 63, Confignon, Szwajcaria