Cabin Geilo / Lund Hagem

nowoczesna-STODOLA-Cabin-Geilo-Lund-Hagem-03

Studio architektoniczne Lund Hagem z Oslo stworzyło oryginalny dom wakacyjny w norweskiej miejscowości narciarskiej, który jest pełen ciemnego drewna i betonu.

Działka znajduje się w ośrodku Geilo, położonym 982 m n.p.m.. Miejsce to gwarantuje właścicielom panoramiczne widoki na całą miejscowość, która jest dobrze znana wśród norweskich narciarzy. Duża wysokość nad poziomem morza oznacza jednak, że dom jest narażony na trudne, zimowe warunki atmosferyczne oraz duże opady śniegu. W niektórych miesiącach można dostać się do niego tylko na nartach lub na skuterze śnieżnym.

Na szczęście firma Lund Hagem ma doświadczenie z trudnymi lokalizacjami, ponieważ już wcześniej tworzyła budynki w trudno dostępnych miejscach, takich jak klify, czy skaliste nabrzeża wysp.

Chata Gelio składa się z części głównej mieszkalnej, domku dla gości oraz wiaty samochodowej, które są połączone spadzistym dachem i zorganizowane są na planie litery „U” wokół zadaszonego dziedzińca.

„Dziedziniec usytuowany od południa wpuszcza do środka niskie, zimowe słońce” – wyjaśniają architekci. „Zewnętrzna geometria została natomiast ukształtowana zgodnie z pięknymi widokami i dostosowaniem się do krajobrazu.”

Niska część budynku jest zakotwiczona w zboczu, co pozwala chronić konstrukcję w trudnych warunkach zimowych. W zimie jest ona prawie całkowicie przykryta przez śnieg.

Ściany oporowe oraz powierzchnie, które mogą być narażone na duży opór przesuwającego się śniegu, zostały wykonane z odpowiedniego betonu, który jest zabarwiony na ciemno. Odcień betonu dopasowano do drewna barwionego na czarno, które zastosowano na pozostałych częściach elewacji. Taki kolor nawiązuje do materiałów stosowanych w tradycyjnym budownictwie tego rejonu.

Wewnątrz budynku ciemne, betonowe podłogi oraz ciemne, dębowe panele tworzą intymną i przytulną atmosferę. Naturalne światło wpada tu nie tylko przez okna główne, ale także przez długi świetlik, który umieszczono w części szczytowej dachu, co pozwala dodatkowo doświetlić strefę dzienną budynku.

„Ciemne odcienie sprawiają, że przyroda z zewnątrz wydaje się być bliżej i tworzą kontrast z białym, zimowym otoczeniem” – uzasadniają architekci.

Główna część domu ma przestrzeń dzienną o różnych poziomach podłogi. Część kuchni i jadalni znajduje się wyżej, a salon wraz z zawieszonym kominkiem położony jest o kilka stopni niżej.

Sypialnia główna znajduje się przy salonie, a schody pod świetlikiem prowadzą do położonego wyżej głównego wejścia.

Sąsiednie skrzydło dla gości mieści dwie sypialnie i oddzielone jest od wiaty samochodowej klatką schodową, która wcina się w zbocze prowadząc z dziedzińca na teren ogrodu.

Podziwiaj naszą galerię nowoczesnych STODÓL na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Lund Hagem
Zdjęcia: Marc Goodwin