Brotherton Barn / The Anderson Orr Partnership

nowoczesna-STODOLA-Brotherton-Barn-The-Anderson-Orr-Partnership-01

Życzeniem klienta było przyjemne zintegrowanie nowoczesnego, otwartego projektu wnętrza z oryginalną, zabytkową stodołą i stworzenie łagodnego połączenia między otwartym planem budynku i ustronną sypialnią. Przy tym wszystkim należało też zadbać o to, by nie zakłócić wysokości wnętrza i sporej przestrzeni stodoły.

Jednym z kluczowych elementów przebudowy stodoły było zaprojektowanie wejścia. W przypadku przebudowy większości budynków tego rodzaju jest to kwestia dość trudna, ponieważ pracuje się z oryginalnym wejściem, które zwykle jest duże i znajduje się po obu stronach stodoły.

Aby w sposób lekki połączyć otwartą przestrzeń wnętrza z ustronnym charakterem sypialni, stworzono lekką klatkę schodową wraz z antresolą (wykonanie: The Anderson Orr Partnership i Spiral Stairs).

Przy wejściu istniał już jednopiętrowy element, który został wykorzystany w projekcie, umożliwiając przechowywanie ubrań i pełniąc funkcje użytkowe. Stworzono go tak, by pozwalał wchodzącemu wyczuć charakter miejsca, stając się zapowiedzią tego, czego można oczekiwań w środku.

Ponad połowa budynku w części tylnej stodoły została obniżona, aby zmieścić dwa piętra w istniejącej konstrukcji stodoły. Stare, kamienne ściany i fragmenty konstrukcji zostały starannie naprawione lub odbudowane. Także stary dach był mocno zniszczony i miejscami się zawalił, co wymagało sporo pracy. W tym celu zatrudniono firmę Oak & Woodland, która naprawiła dach wykorzystując tradycyjne techniki i udowadniając, że tradycyjne metody budowlane mogą skutecznie współgrać z nowoczesnymi liniami projektu.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Zdjęcia: David Stewart