Big Barn Devon / nowoczesna STODOŁA

nowoczesna-STODOLA-Big-Barn-Devon-03

Rustykalne i nowoczesne jednocześnie? Tak, to możliwe… Dowodem jest ta stara stodoła przemieniona w wygodny dom na wynajem.

Rustykalny charakter budynku świetnie współgra z nowoczesnymi akcentami, które przyciągają wzrok w tym wnętrzu. Z pewnością wiele z tych osób, które marzą o zamieszkaniu na wsi, chętnie wprowadziłoby się do takiego domu, jak Larcombe Farm, na stałe. Niejednego zdziwi pewnie więc fakt, że właścicielka gotowa była sprzedać nie tylko dom, ale nawet owce i psy pasterskie. I powiedziałaby „tak” wszelkim warunkom bez najmniejszego wahania.

Właścicielka Caroline Murray przez większość swojego życia nie dbała o rzeczy takie jak architektura i dekoracje wnętrz, ale jej życie zmieniło się, kiedy odziedziczyła zrujnowaną chatę, ukrytą między wzgórzami. Ten dom obudził w niej nowe zamiłowanie i zamarzyła o odnowieniu wiejskiej posiadłości. Tak zrobiła, sprzedała ją i kupiła coś nowego – Larcombe Farm. Wtedy wiedziała już, że tego miejsca nie sprzeda.

Działka była płaska i znajdowały się na niej trzy budynki rolnicze. Caroline zamieszkała więc w przyczepie na podwórzu, by dopilnować wszystkich prac. Najpierw skupiła się na stodole, która została zamieniona w przestrzeń mieszkalną. Właścicielka chciała mieć we wnętrzu więcej światła, a do tego należało zrobić ogrzewanie i zadbać o inne wygody. Wtedy zrozumiała, że jeśli wyda całe pieniądze na odnowienie starych budynków, zabraknie ich na utrzymanie. Dlatego pomyślała o dodatkowym źródle zarobku.

Na dole w domu znalazło się miejsce na cztery sypialnie, które są wynajmowane turystom, a strych tworzy otwartą przestrzeń salonu, jadalni i kuchni. Dodatkowo znalazło się jeszcze miejsce na dodatkową sypialnię na strychu. W ten sposób powstał nowoczesny i rustykalny dom.

Ułożenie sypialni na dole jest bardzo ciekawym pomysłem. Dlaczego? Ponieważ łatwiej je wynająć. Turyści mogą się czuć bardziej niezależni, mogą wchodzić i wychodzić z budynku bez przeszkadzania komukolwiek innemu. Wejście na górę nie jest trudne, a dzięki temu właścicielka może też mieć nieco więcej prywatności. Takie rozwiązanie wydaje się być bardzo korzystne dla wszystkich zainteresowanych.

Dom został urządzony bardzo oryginalnie. Właścicielka mówi, że otoczenie i krajobrazy są już wystarczająco rustykalne, więc wnętrze budynku mogło mieć elementy nowoczesne, by całość nie zrobiła się zbyt wiejska. Żywe kolory łączą się z naturalnymi materiałami. Ułożenie kuchni i salonu na górze pozwala też doświetlić tę przestrzeń, która niżej byłaby z pewnością znacznie ciemniejsza.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Źródło zdjęć: Big Barn Devon
Lokalizacja: Devon, Anglia