Architecture Studio, Kilrea / McGarry-Moon Architects

nowoczesnaSTODOLA_McGarry-Moon Architects_Kilrea_01

Nowe biuro znajduje się w niższej części ogrodu obecnego domu i studia architektów McGarry-Moons. Projekt domu, który nosi nazwę „Fallahogey House”, jest zdobywcą prestiżowych nagród. Biuro zostało zaprojektowane tak, by wyglądem zewnętrznym przypominać niewielką metalową szopę, która dopasuje się do wiejskiej okolicy. Projekt odzwierciedla zatem rodzimą architekturę, ale jej nie naśladuje.

Choć część zewnętrza wydaje być jednostajna i surowa, wnętrze budynku ujawnia zaskakującą ilość poziomów, które pełnią różną funkcję na swych niewielkich powierzchniach. Budynek to nie tylko nowe biuro, ale spełnia też funkcję garażu dla pobliskiego domu. Dodatkowo w przyszłości ma jeszcze pomieścić sypialnię z łazienką dla krewnych, którzy mają problemy z mobilnością.

Z domu do biura można dojść przez mostek wykonany ze stali typu corten, mijając po drodze rosnące obok jabłonie. Wewnątrz widoczna jest struktura sklejki brzozowej, która w niektórych miejscach tworzy regały, szuflady i szafki. Cała konstrukcja została zaprojektowana na bazie wymiarów sklejki, aby mogła być wyprodukowana na wymiar i była gotowa do szybkiego montażu na miejscu.

Przestrzeń o trzech różnych wysokościach doświetla przeszklona część szczytowa oraz długi świetlik dachowy.
Na poziomie, na którym znalazło się wejście, ulokowano także toaletę, pokój prywatny/sypialnię oraz schody prowadzące na antresolę oraz do znajdującego się poniżej miejsca spotkań. Z tego miejsca widać główną przestrzeń biurową budynku, znajdującą się na najniższym poziomie, który „zatapia się” w ziemi. Z tego miejsca można najlepiej podziwiać okoliczną łąkę oraz posadzony niedawno sad.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i foto: McGarry-Moon Architects
Tekst: nowoczesna STODOŁA