An Autograph Among The Pine Trees / ARCHISPEKTRAS

nowoczesna-stodola-an-autograph-among-the-pine-trees-archispektras-01

Dom stoi nad brzegiem rzeki. Jego zewnętrzna powłoka składa się ze szkła i Cortenu – „zardzewiałych” paneli stalowych, które zamontowano w pionie, aby nawiązać w ten sposób do rosnących w pobliżu drzew sosnowych. Choć stal jest materiałem dość wyrafinowanym i z pewnością zimnym, jej jasne odcienie w kolorze ochry przypominają szerokie, świeżo pocięte deski, dzięki czemu tworzą wrażenie ciepła wokół domu.

Ten projekt w sposób udany wprowadza wiele śmiałych, nowoczesnych rozwiązań projektowych. Po usunięciu drewnianych szalunków, na ścianach pojawił się surowy beton, który stał się głównym elementem dekoracyjnym wnętrza. Poza tym w wielu miejscach wykorzystano gładkie, szklane powierzchnie, które pozwalają zbliżyć wnętrze do otaczającej dom przyrody.

Istotne znaczenie odgrywa tu także oświetlenie, które w salonie zostało zorganizowane w stylu studia filmowego. Funkcjonalne reflektory oświetlają pożądane miejsca – od stołu w jadalni po oddalony kącik do siedzenia.

Aby przełamać wykończenia w typie wnętrza fabryki, w wielu miejscach wykorzystano drewno, które ociepla wystrój. Praktycznie wszędzie pojawia się solidny dąb, który dominuje w monumentalnej kuchni, urządzonej na parterze domu. Jest to też główny element wykorzystany na ścianach przy schodach, na podłogach i sufitach, jak również w przypadku drzwi na piętrze i mebli. Szafki zaprojektowane jako solidne drewniane pudła bez uchwytów idealnie pasują do minimalistycznego stylu, jaki obowiązuje w tym wnętrzu. Uwaga skupia się tu na rzeczach ważniejszych –pięknie, jakie kryją w sobie naturalne materiały.

Jasne powierzchnie stają się tłem i pięknie podkreślają tryptyk wykonany przez Konstantinasa Zardaleviciusa (znajdujący się w salonie) oraz graffiti artysty o nazwisku Tadas Vincaitis- Plugas (sypialnia dziecięca).

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: ARCHISPEKTRAS
Zdjęcia: Juozas Kamenskas
Tekst: nowoczesna STODOŁA