Alpine Barn / Ofis arhitekti

nowoczesna-STODOLA_Alpine-Barn_Ofis-arhitekti_10

Firma architektoniczna OFIS z Ljubljany ukończyła piękny projekt transformacji starej stodoły, tworząc budynek, który chyba na każdym robi duże wrażenie. Tradycyjną, opuszczoną stodołę znajdującą się w słoweńskiej wsi przemieniono w wygodny dom dla rodziny, nie naruszając przy tym wyglądu oryginalnej fasady, a tworząc nową wewnętrzną, drewnianą „skorupę” dla budynku. Istniejący tu wcześniej, stary podjazd prowadzi do drewnianego tarasu. Znajdujący się tu kiedyś zewnętrzny schowek został przekształcony w niezwykłą werandę z widokiem na Alpy. Wewnętrzna skorupa budynku zawiera podłogi, ściany i meble wykonane z drewna świerkowego. Znajduje się tam przestrzeń dzienna, jadalnia i podniesiona sypialnia. Dodatkowe przestrzenie, takie jak garderoba, łazienki, sauna, kominek i kuchnia znalazły się w tzw. części usługowej przesuniętej na bok za ścianą, którą tworzą pionowe deski.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: Ofis arhitekti
F
oto: Tomaz Gregoric
Tekst: nowoczesna STODOŁA